Kaj je rekuperacija?

Prezračevanje z rekuperacijo

Rekuperacija se v našem primeru nanaša na energijsko učinkovito izmenjavo zraka v prostoru. Omogoča jo keramični izmenjevalnik toplote ali rekuperator, ki iz prostora črpa topel zrak ter shranjuje zbrano toploto. Slednjo nato odda v hladnejši zunanji zraku. Svež zunanji zrak se v napravi za prezračevanje tudi filtrira.

Rekuperator smer vpihovanja oz. črpanja zraka zamenja vsakih 70 sekund.* V prvem ciklu zrak iz notranjosti potuje skozi 15 cm dolgo keramično kocko v okolico. V drugem ciklu pa rekuperator črpa zrak iz zunanjosti, na poti skozi keramično kocko pa se ogreje in prečisti, tako da v prostor prodre primerno temperiran, a vseeno svež zrak.

Prezračevalni sistem z rekuperacijo tako zagotavlja konstantno temperaturo vhodnega zraka, obenem pa omogoča neprestano prezračevanje hiše. S tem ne prispeva le k znatnemu prihranku energije, temveč tudi preprečuje nastanek vlage ali plesni. Kar na tak način pripomorejo k ohrananju okolja in varčevanju energije so uvrščeni na seznam prejemnikov spodbud EKO SKLADA.  Rekuperacija tako skrbi za visoko raven bivalnega udobja, hkrati pa vaši nepremičnini na dolgi rok ohranja višjo vrednost.

V primerjavi s prezračevanjem s pomočjo odprtih oken ima rekuperator še eno očitno prednost. Zrak v prostoru je namreč po njegovi zaslugi vedno čist, saj ni tveganja, da bi skozi oprto okno ali balkonska vrata pobegnila prah ali umazanija, ni več.

V primerjavi s prezračevanjem doma z odprtim oknom vas prezračevalni sistemi zaščitijo pred hrupom iz okolice, hkrati pa ohranjajo vašo zasebnost, saj se lahko sproščeno pogovarjate, brez da bi svoje debate po nepotrebnem delili z mimoidočimi. Ne smemo pozabiti niti na varnostni vidik, saj odprt balkon predstavlja vabo za priložnostne ali profesionalne nepridiprave. Tako je vaše stanovanje preko dneva lahko neprodušno zaprto in zavarovano, ob prihodu iz službe pa vas bo vseeno pričakal svež, prečiščen in navlažen zrak.

Takšno udobje najbolje zagotovi lokalni prezračevalni sistem HANSEN.

*Odvisno od izbire načina oz. funkcije delovanja. 

Imate vprašanje?

Izpolnite spodnji obrazec in naša ekipa bo v kratkem stopila v stik z vami
ter vam odgovorila na vsa morebitna vprašanja.

Imate vprašanje glede montaže prezračevalnih sistemov HANSEN? Vpišite vaše podatke v spodnji obrazec in naš strokovnjak vas bo kontaktiral v roku 24 ur.